12/2020 : Top VIJF meest gestelde vragen over ons leven aan boord!

TOP VIJF - Meest gestelde vragen wonen op een boot

‘Waaaatttt, wonen jullie op een boot? hoe dan?’ is een vraag die wij vaak krijgen. Of ‘en Jessie? woont die er ook? Ben je niet bang dat ze overboord valt?’. En zo zijn er nog talloze vragen die wij krijgen wanneer wij onze leefsituatie proberen uit te leggen. De vijf meest gestelde vragen, of eigenlijk misvattingen hebben wij hieronder voor jullie in een nieuwe top vijf beschreven!

Heb je andere vragen hoe ons leven eruit ziet? Stuur ons dan even een privé berichtje

#5 – Wonen op een boot? Dan ben je zeker een miljonair?

We wish!! Was het maar waar! Nee hoor dat zijn we zeker niet.  

 

Wonen op een boot hoeft dus echt helemaal niet duur te zijn. Voor ons is het wel een ander verhaal omdat wij de keuze hebben gemaakt om voor woon-comfort te kiezen. En daarom een duurdere boot hebben gekocht. Gelukkig hebben wij een financiële lening kunnen afsluiten en is onze situatie niet anders, dan wonen in een vast huis met een maandhuur of hypotheek.

Onze vaste lasten bestaan uit de aflossing en rente van de boot, verzekering voor de boot en zorgverzekeringen voor onszelf. Geregeld onderhoud, waar bij ons de regel geldt voorkomen is beter dan genezen, om schades en ellende te voorkomen. Dus als je het goed uitkient zijn ook deze kosten te overzien. Zo nu en dan krijgen we een rekening voor havengelden (hoewel we negentig procent van de tijd lekker voor anker liggen op de mooiste plekjes) en wanneer we niet kunnen zeilen verstoken we brandstof. And last but not least, natuurlijk brandstof voor onszelf, eten en drinken en leuke dingen doen! 

Afhankelijk van wat voor boot je aanschaft zijn dit je geschatte globale kosten per jaar;
– Verzekering boot 1% van de waarde van het schip per jaar
– Onderhoud 5% van de waarde van het schip per jaar
– Havengelden. 1% van de waarde van het schip per jaar
– Brandstof 1% van de waarde van het schip per jaar
– Overig en onvoorzien 1% van de waarde van het schip per jaar– Eten, drinken en leuke dingen doen kan je natuurlijk, net als thuis, zo gek maken als je zelf wilt. 

Posten als elektra en water hebben wij niet, omdat we zelfvoorzienend zijn. Internet gaat binnen de EU perfect over persoonlijke hotspots met iPhone. Evenals kosten voor de wasserette van kleding hebben we nagenoeg niet, omdat er zelfs een wasmachine aan boord is. 

#4 – Hoe zit het dan met zeeziekte?

Zeeziekte is ingewikkeld, want iedereen kan het krijgen. Zelfs ervaren zeelieden kunnen er last van hebben. 

Sid heeft er over het algemeen geen last van, jonge kinderen sowieso niet. Dus Jessie is all-safe. Maar helaas na mijn zwangerschap ervaar ik wel wat zeeziekte, tijdens bepaalde koers. Met mooi weer, heb ik er geen last van dus het is ook een mentaal spel. Gelukkig hang 

ik niet over de reling, maar mijn energie glijdt weg en met een weke maag functioneer ik niet op en top tijdens een combinatie van wind tegen en een pittige deining. Daarom proberen wij deze combinatie te omzeilen, zodat ook ik zoveel mogelijk plezier kan beleven tijdens het zeilen. 

Helemaal genezen zal niet gaan maar je kunt het wel enigszins voorkomen. En dit is hoe;

  1. Zorg dat je uitgerust bent. Balanceren op het randje van (over)vermoeidheid is, vanuit daar te makkelijk om helemaal af te glijden en echt beroerd te worden. Zorg dat je genoeg slaap hebt gehad, je comfortabel voelt en goed in je vel zit. Dat scheelt al enorm veel, aldus mijn ervaring.
  2. Er zijn diverse medicatie vormen, reispillen/evenwichtbandjes en natuurlijk ook de natuurlijke variant als gember(thee) bijvoorbeeld.
  3. Continue eten en drinken! Ook al schreeuwt je maag, dat eten echt geen goed idee is. Het tegendeel bewijst zich echt ontzettend snel. Continue blijven eten en drinken is hetgeen dat je energielevel op peil houdt en je maag in balans. Zelf ga ik (helaas) het lekkerst op ongezonde dingen. Een combinatie van zoet, zout en caffeine. Als in Cola, koffie, chips, koek, cupasoup en een gezonde tegenhanger : fruit. Maar de gezonde dingen halen we wel in wanneer de baai of haven betreden, want zodra je daar in vaart is binnen vijf minuten je misselijkheid als sneeuw voor de zon vertrokken. 
  4. Kies de juiste plek op het schip. Key is de horizon kunnen blijven zien. De stuurhut en de trampoline zijn mijn favo spots, waarbij je toch de wind in je gezicht blijft houden en de zon op je wangen. Bij slechter weer komen de voordelen van een catamaran snel naar voren. Ook binnen hebben we door de grote raampartij een prachtig panorama view waarbij vanaf iedere zitplaats de horizon te zien in. Uiteraard is het type schip ook enorm belangrijk, het voordeel van een catamaran is dat deze ontzettend stabiel is. Zelfs met een pittige deining kun je een kop koffie op tafel hebben staan. 
  5. Gaat het echt niet? Dan is alleen lekker liggen en slapen het beste medicijn.  

#3 – Wordt je niet gek met alleen maar water om je heen?

Dit is een van de vragen die we krijgen van mensen die niet gewend zijn om stukken te varen. Het lijkt soms wel of er wordt gedacht dat wij ervoor kiezen om continue op zee te zitten, zonder land in zicht. Waarbij we kamperen op een sport-catamaran. Onder een tentje, zonder voorzieningen die een mens in deze eeuw “nodig” heeft. 

“Nee-nee-nee” zou Jessie zeggen met haar vijsvingertje die heen en weer gaat. Dat is absoluut niet het geval. Met een paar grote uitzonderingen daar gelaten, zijn we negentig procent van de tijd heerlijk aan het kust-hoppen. 

De prachtige land partijen zijn continue in zicht, de stad of eindbestemming is vaak al te zien met het blote oog dan wel niet op de kaart Dus nee, we zijn niet continue “lost” op zee, maar heerlijk aan het genieten van prachtige kustlijnen, vissers haventjes en authentieke dorpen die de horizon kleuren. De luxe die onze boot heeft is lastig vast te leggen, maar wij noemen onze boot zelf ‘een appartement op water’. 

Met uitzondering van een grote oversteek, zeilen wij (zeker met gasten) maar tussen de drie en vijf uur per dag. Met tussenstops om lekker te zwemmen, snorkelen, uitgebreid te lunchen en op ontdekkingstocht te gaan. Meestal plannen wij de zeiltochten, als het weer het toe laat dan, tijdens de slaapjes van Jessie. 

De manier van reizen en ontdekken die wij hebben gekozen heeft echt relaxt, uniek en comfort als keywoorden. En.. ook het bereik van internet en telefonie is een belangrijke factor gezien ik nog steeds remote werk! 

#2 – Ben je bang voor stormen?

De kennis van zeilen is belangrijk maar nog belangrijker is het weten en begrijpen van de omstandigheden, zoals het weer, de kaarten en de omgeving.

Natuurlijk vaar je niet uit als het stormt, waarom zou je? Met een dikke sneeuwstorm ga je ook niet gezellig een rondje in je auto rijden, toch? Als zeiler ben je continue bezig met de weersvoorspellingen en je vaarroutes. Komt er echt een storm aan? Dan lig je natuurlijk knus, met je kacheltje aan, in een veilige haven, marina of baai.

Zo hebben we op een van de vertrekkerstdagen, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, een stel ontmoet die daar een lezing gaf over de wereldreis die zij hebben gemaakt. Deze reis duurde maar liefst acht (!) aaneengesloten jaren en zij hebben nog nooit op zee gezeten met een windkracht boven de acht. En dat mensen,, is dus prima mogelijk als je weet wanneer je waar moet zeilen, als je weet wat het weer in grote lijnen doet en je daarop kunt aan passen, uiteraard heb je altijd een (uitwijk)plan B en C. 

Natuurlijk kan het alsnog gebeuren dat je slechter weer onderweg treft, ook al worden de weerberichten steeds nauwkeuriger, het kan altijd snel veranderen. Ook met slechter weer, zijn de scheepjes anno-nu toch echt super goed gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Het is niet prettig om met hoge golven en dikke winden te zeilen maar met een goede kapitein en crew, is het toch echt te doen. 

Dus slecht weer is niet prettig en precies de reden waarom wij de zon achterna varen. Want ook al is zeilen leuk, het is echt honderd keer leuker met een zonnetje en diverse stops om lekker te zwemmen en snorkelen en een natuurlijk een hapje en drankje bij de leukste restaurantjes die je onderweg tegen komt.

#1 – Ben je niet bang dat Jessie overboord valt? 

“WAAAT?? Hoe doe je dat dan met een kind aan boord?” is de vraag die de lading, van alle vragen over leven met een kind aan boord, wel aardig dekt. 

Of we niet bang zijn dat Jessie overboord valt. Ons antwoord daarop is dat we net zo bang zijn als dat we in een ‘gewoon’ huis zouden wonen, aan een straat met druk verkeer. Waarop wij dus de vraag kunnen stellen, je laat een kind van 1,5 toch ook niet zelfstandig op straat spelen? Net als iedere ouder met (jonge) kinderen zou je ogen in je achterhoofd moeten hebben, je kunt ze vrijwel geen seconde alleen laten. 

 

Een klein gelukje voor ons, is dat wij een avontuurlijk ingesteld klein meisje hebben. Maar die wel enorm voorzichtig is. Hoe wonderlijk het is, hoe zij zichzelf opvangt wanneer er een deining staat is echt heel mooi om te zien. Ze gaat zitten wanneer ze denkt te gaan vallen. Prachtig. Misschien moeten we sowieso meer op onze kinderen vertrouwen omdat het natuurlijke mechanisme om met gevaar om te gaan toch echt wel goed in elkaar steekt. 

Anyway dat neemt natuurlijk niet weg dat we wel degelijk heel bewust zijn van de gevaren. Als we varen blijft Jessie met Von binnen, of op het achterdek die volledig is afgeschermd waardoor ze niet zelf in het gangboord kan komen. Bij mooi weer als we op de trampoline gaan ‘chillen’ heeft ze natuurlijk gewoon netjes haar reddingsvestje aan. Binnen hebben we de trapgaten afgezet met stevig zeildoek, dat fungeert als traphekje, zodat ze hoe dan ook niet naar beneden kan (vallen). Wanneer wij beide nodig zijn met zeilactiviteiten, bijvoorbeeld met aanleggen dan zetten we haar in haar box. Die hebben we laten maken toen we de boot kochten. Evenals een aangepast bedje zodat ze er niet uit kan vallen. 

En vervelen hoeft ze zich ook niet, want een van de criteria die mee speelde tijdens het kopen van een boot is, de ruimte van een Catamaran. Onze boot is door de aanpassingen en al het speelgoed aan boord een echte familie boot geworden. En we komen dagelijks natuurlijk op nieuwe plekken met stranden, parken en/of speeltuin. Dus dit mopje hoeft zich nooit te vervelen! 

Nieuwsgierig naar onze"Dali"?

Check even onze website, daar hebben we foto’s, plattegronden en een promo filmpje van Lagoon (merk van onze catamaran) geplaatst. 

Deel dit artikel:
Dali Sailing
Scroll naar boven
Scroll naar top